Aday Okullar için Web Sitesi Kayıt Kılavuzu
Atölye kurmayı planlayan okullarımızın bilgi girişleri için Dokümanlar bölümündeki Aday Okullar Web Sitesi Kayıt Kılavuzunu incelemeleri gerekmektedir.
Çocuklarımızın bilim, sanat, spor, kültür ve yaşam alanlarındaki yeteneklerinin keşfedilmesini ve becerilerinin bütüncül olarak geliştirilmesini hedefleyen öğretim yaklaşımıdır
Okulunuzunda Tasarım Beceri Atölyeleri kurmak istiyorsanız lütfen ön değerlendirme formunu doldurunuz.
Ön Değerlendirme Başvuru FormuAtölye kurmayı planlayan okullarımızın bilgi girişleri için Dokümanlar bölümündeki Aday Okullar Web Sitesi Kayıt Kılavuzunu incelemeleri gerekmektedir.
Atölyelerinin kurulumunu yapmış olan okullarımızın bilgi girişleri için Dokümanlar bölümündeki Atölyesi Olan Okullar İçin Envanter Girişi Web Sitesi Kayıt Kılavuzunu incelemeleri gerekmektedir.
29 Haziran 2020 Pazartesi Günü TBA İl Koordinatörü Dr. Filiz GÜLHAN'ın vereceği ilkokullar düzeyindeki seminere davetlisiniz. Seminere linki tıklayarak ulaşabilirsiniz: https://istanbulakademi.meb.gov.tr/seminer/index.php?pID=25
25 Haziran 2020 Perşembe Günü TBA İl Koordinatörü Dr. Filiz GÜLHAN'ın vereceği ortaokullar düzeyindeki seminere davetlisiniz. Seminere linki tıklayarak ulaşabilirsiniz: https://istanbulakademi.meb.gov.tr/seminer/index.php?pID=25
İstanbul Öğretmen Akademileri kapsamında İl TBA Koordinatörü Dr. Filiz GÜLHAN, 14 Mayıs Perşembe saat 11.30-13.00 arasında Tasarım Beceri Atölyeleri Yaklaşımı ve Uygulamaları hakkında bilgilendirmeler yapacak.
Tasarım-Beceri Atölyeleri’nin kısaltılmış adıdır. MEB 2023 Vizyon Belgesi’nde de bu isimle yer aldığından bir standart sağlanması amacıyla okullarımızın bu ismi kullanmaları, başka isimlendirmelerde bulunmamaları gerekmektedir.
TBA atölyelerin çatı kavramı olarak düşünülebilir. Bu nedenle bir okulda birden fazla türe ait atölye olması TBA'nın bütüncül ve tüm alanları kapsayıcı bakış açısıyla uyumludur.
Atölyelerin teknik şartnamelerinde en az 48 m2’lik sınıf büyüklüğünde olması gerektiği belirtilmektedir. TBA kurgusunda bilim, sanat, spor, kültür ve yaşam alanları olduğundan 5 alan olması esastır. Bilim, sanat ve kültür alanlarındaki atölyelerin kapalı alanlarda olması şarttır. Fakat spor alanının karşılanması için bahçede yer bulunuyorsa Salon Sporları yerine Açık Hava Sporları tercih edilebilir. Yaşam alanının karşılanması için okul bahçesinde ekilecek alan varsa Yaşam Becerileri yerine Tabiat ve Hayvan Bakımı Atölyesi yapılabilir. Böylece kapalı alan sıkıntısı yaşayan okullar için en az 3 kapalı alan ile TBA yapılabilir.
Evet, yapabilirsiniz. Ancak TBA’nın mantığında disiplinler arası yaklaşım söz konusudur. Bu sebeple kapalı alan 3 (bilim, sanat, kültür alanları için), açık alan 2 olmak üzere (spor-açık hava sporları ve yaşam-tabiat ve hayvan bakımı atölyesi alanları için) en az 5 alanın mevcut olması tercih sebebidir. Okullarımızın var olan alanları değerlendirmesi ve kendilerine uygun 1 atölye türüyle sürece başlamaları istenen bir durumdur. Zaman içerisinde okulda uygun alan açılması ve bütçe bulunması durumunda diğer atölye türlerinin de kurulmasıyla tam anlamıyla TBA okulu olmak mümkündür.
Sarf malzemeleri normal eğitim öğretim sürecinde ihtiyaç duyulan eğitim malzemeleri nasıl karşılanıyorsa atölyelerde biten malzemeler için de aynı şekilde temin yoluna gidilebilir.
İl TBA ekibinden yardım isteyiniz. İhtiyaç halinde okulunuzda hizmet içi eğitim planlaması yapılacaktır. Okulunuzun eğitim kapsamına alınabilmesi için 5 alanı (bilim, sanat, spor, kültür, yaşam) karşılayabilecek atölye türlerinin kurulumunun tamamlanmış olması gerekmektedir.
TBA eğitimleri; atölyelerin bütüncül biçimde çalışması için gerekli bilgileri edinebileceğiniz, okulunuzdaki atölyelerde yapılan uygulamalı hizmet içi eğitimlerdir.
Haftalık ders programları gibi haftalık atölye kullanım programları yapılmalıdır.
Her sınıfın her atölyeden eşit şekilde yararlanacağı şekilde planlaması esas olmalıdır.
Atölyeler bir öğretmenin kontrolüne ve sorumluluğuna bırakılmamalıdır. Fakat her atölye için birer koordinatör öğretmen belirlenip oradaki ihtiyaç takibinin yapılması faydalı olacaktır.
Atölyelerin kullanılmasının takibini ilgili idareci yapmalıdır.
Atölyelerin ders içi ve ders dışı zamanlarda mümkün olduğunca faal olması, hedeflere ulaşılması için en önemli uygulama olacaktır.
TBA okul kültürünü yansıtacak biçimde özgün uygulamalar değerlidir ve TBA işleyişine model oluşturacaktır.
Ortaöğretim düzeyindeki okulların TBA şartnameleri Temel eğitimden farklıdır. Ortaöğretimde Bilim Atölyesi ve Kültür-Sanat Atölyesi olmak üzere iki atölye türü bulunmaktadır. Ortaöğretim düzeyindeki atölyeler, istasyon modelinde bir alanda birden çok faaliyet alanına yönelik atölyelerdir.
İmran Öktem Caddesi Eski Sultanahmet Adliye Sarayı No:1 Sultanahmet Fatih/İSTANBUL